A következő évszázad magyar matematika-tehetségeiért

2012. október 31., szerda | 19:27

15 évesen kezdtem el beküldeni a megoldásaimat a KöMaL újság matematika pontversenyére. Egyszer a kezembe került egy feladat, amivel olyan sokáig próbálkoztam, hogy végül már álmomban is a megoldáson gondolkoztam. Sajnos a megoldás amit megálmodtam, a valóságban nem működött. Ettől függetlenül - vagy talán éppen ezért - továbbra is lelkesen folytattam a matematikai és hasonló tanulmányaimat. Mostani munkahelyemen, a Google-nél azoknak a fügvényeknek és algoritmusoknak fejlesztésén dolgozom, amik a keresési találatok frissességért felelősek.

A saját pozitív tapasztalataim miatt nagyon örülök neki, hogy a Google támogatja az idei KöMaL pontversenyeket. A következő kilenc hónapban a résztvevő diákok bonyolult matematikai problémákon fogják összemérni tudásukat. A különböző nehézségi és kor szerinti kategóriák győztesei 2013 őszén állhatnak fel a dobogóra.


A KöMaL már több mint egy évszázada csiszolja matematikusok, más tudósok és mérnökök felnövekvő generációinak a problémamegoldó képességeit. A lapot egy gimnáziumi tanár, Arany Dániel alapította, azzal a célal, hogy változatos matematikai problémák segítségével tanítsa a diákokat és segítse a tanárokat. Fiatal korában számos kiemelekedő magyar fizikus és matematikus részt vett a lap  versenyein, többek között: Erdős Pál, Turán Pál, Lovász László, Pintz János, Bárány Imre ésTotik Vilmos.

Már kíváncsian várom, hogy kik lesznek a jövő évi nyertesek. Addig is, az érdeklődők kipróbálhatják tudásukat az alábbi októberi matematika feladattal:

Bizonyítsuk be, hogy hét egymást követő egész szám négyzetének az összege nem lehet négyzetszám.

A megoldások és további feladatok itt lesznek elérhetőek.

írta: Fehér Gábor, szoftverfejlesztő, Google